Praktijk Opleidingen

Opleidingen

Light Aircraft Pilot License (LAPL) - SEP

Het LAPL (voorheen RPL-SEP was tot april 2018 mogelijk door uitstel wetgeving) is het Europese recreatieve (dus niet-commerciële) brevet en kent diverse soorten, waarvan voor ons het meest relevant het LAPL(A) is.

Wanneer u van plan bent om alleen binnen Europa te vliegen op toestellen met niet meer dan vier zitplaatsen is het LAPL brevet, ofwel Light Aircraft Pilot License, de beste keuze.

Met het LAPL mag u vliegen in een éénmotorig vliegtuig, dat niet zwaarder is dan 2000 kg met maximaal 4 personen aan boord. De opleiding voor het LAPL is bijna gelijk aan het PPL. Er wordt geen verschil gemaakt tussen de theorie opleiding (ongeveer 100 uur) en de examens bij deze brevetten.

De praktijk opleiding is vrijwel identiek, met het grootste verschil dat het minimum aantal vlieguren iets minder is, namelijk 30 uur waarvan 15 uur instructie. Echter, dit brevet kent geen aanvullende bevoegdheden zoals blindvliegen (IR) en meermotorig (Multi Engine Rating), daarvoor heeft men minimaal een private pilot license (PPL) nodig. We hebben hier een samenvatting van de EASA licensing requirements voor de diverse brevetten.

Private Pilot License - Single Engine Piston

Voor de opleiding voor dit internationaal erkende vliegbrevet kunt u ook terecht bij onze vliegschool. Angel Air is geregisteerd als Declared Training Organization (NL-DTO-45) om PPL-SEP, LAPL-SEP en de class rating SEP te verzorgen. Zie hier onze DTO verklaring van ILenT.

Recreational Pilot License (RPL) - Microlight (MLA) + Single Engine Piston

Mocht het behalen van een LAPL voor u te kostbaar zijn, overweeg dan eens serieus om een RPL-MLA te halen. Naderhand kan dan eenvoudig de overstap worden gemaakt van RPL-MLA/SEP (4 personen) naar het LAPL (Europees sportvliegen) of later zelfs eventueel een PPL (internationaal erkend). Een piloot met een RPL mag het Nederlandse luchtruim in; niet daarbuiten. Een aantal landen erkennen ook het NL-RPL.

Ervaringseisen

Deze omvat voor elke klasse binnen het RPL(A) ten minste 30 uur, waarvan minimaal:

 • 20 uur dubbelbesturingsonderricht op een vliegtuig uit de gewenste klasse en 5 uur solo op een vliegtuig uit de gewenste klasse, en:

Op een vliegtuig uit een willekeurige klasse uit RPL(A):

 • Een (1) solo overlandvlucht waarbij op twee andere luchtvaart terreinen wordt geland en gestart dan waarop men vertrekt, of:
 • een solo driehoeksvlucht over een afstand van ten minste 100 km en daarnaast een solo start en landing op ten minste drie verschillende terreinen.

Het toestel waarin je vliegt is ingericht voor hooguit twee personen en heeft een maximaal startgewicht van 450 kg. Vliegtuigen die in deze gewichtsklasse vallen noemen we ook wel ultralights.

De Nederlandse overheid heeft besloten gebruik te maken van verordening (EU) 2018/1139 oftewel de opt-out regeling om een hoger startgewicht van de MLA klasse mogelijk te maken van 450 kg naar 600 kg. Zie de kamerbrief luchtvaartonderwerpen van 17 april 2020.

Modern

Vliegtuigen in deze klasse zijn tegenwoordig zeer geavanceerd met digitale cockpits, snel en presteren over het algemeen beter dan de grote oudere vliegtuigen van merken als Cessna en Piper. Bovendien zijn ze ook nog eens vriendelijker voor het milieu door hun lage brandstofverbruik.

Aangezien deze vliegtuigen maximaal 450 kg mogen wegen (472,5 kg indien een parachute aanwezig is), dat is dus inclusief bemanning, brandstof en baggage; doen de bouwers er natuurlijk alles aan om het vliegtuig zo licht mogelijk te construeren. Daarbij gebruik makend van revolutionaire ontwikkelingen zoals composiet-, carbon- en andere exotische materialen.

Betaalbaar

Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat met zuinigere, stillere motoren en lichtere vliegtuigen de uurkosten laag kunnen blijven (oftewel gehalveerd!).
Mede daardoor is de droom van het vliegen bereikbaar voor een veel groter publiek!!!

Kunstvlieg cursus (Aerobatics)

Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij onze website van Aerobatic.nl, daar vindt u alles over deze bijzondere tak van luchtsport!


Theorie opleiding

Voordat u aan het praktijk examen kunt beginnen moet u in het bezit zijn van een theorie examen en een geldige medische verklaring.

Lees verder »


PPL - LAPL-SEP
 • Het zelfstandig besturen van een vliegtuig
 • Alle controles en procedures
 • Vluchtvoorbereiding
 • Circuit- en noodprocedures
 • Het aanvliegen van onbekende vliegvelden
 • Het gedrag op deze vliegvelden en de te volgen procedures
 • Overland (navigatie) ervaring

Aanvullingen
 • Uitbreiding vliegvaardigheid in Nederland
 • Vaardigheid naar en in het buitenland vliegen
 • Basis instrument vliegen

Uren MLA-SEP en LAPL/ PPL-SEP

Links naar wet- en regelgeving

Covid-19 en vlieglessen

Onze vloot
PH-VIR Pipistrel Virus

Wij beschikken over zowel Micro Light Aeroplanes als General Aviation luchtvaartuigen voor de opleiding als verhuur.

Lees verder »

Rondvluchten
Rondvluchten

Leuk als cadeau of voor een familiefeest! Een rondvlucht is een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen.

Lees verder »

Geslaagd voor PPL!
Geslaagd PPL

Twee leerlingen geslaagd voor hun private pilot license (PPL). Gefeliciteerd!