Praktijk Opleidingen

Opleidingen

Vliegschool Angel Air is geregistreerd als Declared Training Organization (NL-DTO-45) om PPL-SEP, LAPL-SEP en de class rating SEP te verzorgen. Zie hier onze DTO verklaring van ILenT.

We bieden een viertal opleidingen: Recreational (RPL), Light Aircraft (LAPL), het internationale Private Pilot License (PPL) en onze class ratings SEP / MLA.

We adviseren om de opleiding te starten met het RPL-MLA brevet, dit is de voordeligste route gezien de lagere huur- en instructiekosten. Naderhand kan dan eenvoudig de overstap worden gemaakt naar het LAPL (Europees sportvliegen) of later zelfs eventueel een PPL (internationaal erkend) zodat u met een Nederlands geregistreerd sportvliegtuig de wereld over kan.

Recreational Pilot License (RPL) - Microlight (MLA)

Het basisbrevet; u leert hiermee de 'kneepjes' van het vliegersvak tot in de puntjes te beheersen. Correct voetenwerk met het richtingsroer vormt een belangrijk onderdeel van de training naast de andere vereiste onderdelen van het praktische examen.

Als voorbereiding voor het LAPL en PPL zal tijdens deze opleiding ook aandacht geschonken worden aan navigatie en het vliegen in het buitenland. Daarnaast: uren gemaakt met dit brevet tellen mee voor het bijhouden van de SEP rating en deels voor de verdere opleiding.

Ervaringseisen

Deze omvat voor elke klasse binnen het RPL(A) ten minste 30 uur, waarvan minimaal:

 • 20 uur dubbelbesturingsonderricht op een vliegtuig uit de gewenste klasse en 5 uur solo op een vliegtuig uit de gewenste klasse, en:

Op een vliegtuig uit een willekeurige klasse uit RPL(A):

 • Een (1) solo overlandvlucht waarbij op twee andere luchtvaart terreinen wordt geland en gestart dan waarop men vertrekt, of:
 • een solo driehoeksvlucht over een afstand van ten minste 100 km en daarnaast een solo start en landing op ten minste drie verschillende terreinen.

Bron: Regeling opleidingsinstellingen voor luchtvarenden 2001, bijlage 2 punt 3: De praktijkopleiding voor RPL(A).

Het toestel waarin je vliegt, is ingericht voor hooguit twee personen en heeft een maximaal startgewicht van 450 kg. Vliegtuigen die in deze gewichtsklasse vallen noemen we ook wel ultralights.

De Nederlandse overheid heeft besloten gebruik te maken van verordening (EU) 2018/1139 oftewel de opt-out regeling om een hoger startgewicht van de MLA klasse mogelijk te maken van 450 kg naar 600 kg.

Bron: Zie de kamerbrief luchtvaartonderwerpen van 17 april 2020.

Modern

Vliegtuigen in deze klasse zijn tegenwoordig zeer geavanceerd met digitale cockpits, snel en presteren over het algemeen beter dan de grote oudere vliegtuigen van merken als Cessna en Piper. Bovendien zijn ze ook nog eens vriendelijker voor het milieu door hun lage brandstofverbruik.

Aangezien deze vliegtuigen maximaal 450 kg mogen wegen (472,5 kg indien een parachute aanwezig is), dat is dus inclusief bemanning, brandstof en baggage; doen de bouwers er natuurlijk alles aan om het vliegtuig zo licht mogelijk te construeren. Daarbij gebruik makend van revolutionaire ontwikkelingen zoals composiet-, carbon- en andere exotische materialen.

Betaalbaar

Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat met zuinigere, stillere motoren en lichtere vliegtuigen de uur kosten laag kunnen blijven (oftewel gehalveerd!).
Mede daardoor is de droom van het vliegen bereikbaar voor een veel groter publiek!!!

Light Aircraft Pilot License (LAPL) - SEP

Het LAPL (voorheen RPL-SEP was tot april 2018 mogelijk door uitstel wetgeving) is het Europese recreatieve (dus niet-commerciële) brevet.

Wanneer u van plan bent om alleen binnen Europa te vliegen op toestellen met niet meer dan vier zitplaatsen is het LAPL brevet, ofwel Light Aircraft Pilot License, de beste keuze.

Met het LAPL mag u vliegen in een éénmotorig vliegtuig, dat niet zwaarder is dan 2000 kg met maximaal 4 personen aan boord. De opleiding voor het LAPL is bijna gelijk aan het PPL. Er wordt geen verschil gemaakt tussen de theorie opleiding (ongeveer 100 uur) en de examens bij deze brevetten.

De praktijk opleiding ligt wat lager wat de uren eis betreft dan bij het PPL. Het minimum aantal vlieguren is hier 30 uur waarvan minimaal 15 uur instructie. Echter, dit brevet kent geen aanvullende bevoegdheden zoals blindvliegen (IR) en meermotorig (Multi Engine Rating), daarvoor heeft men minimaal een private pilot license (PPL) nodig.

Private Pilot License - Single Engine Piston

Voor de opleiding voor dit internationaal erkende vliegbrevet kunt u ook terecht bij onze vliegschool. Het minimum aantal vlieguren is 45 waarvan 25 uur instructie. Er zal bij deze opleiding veelal gebruik worden gemaakt van 4 persoons vliegtuigen, waarbij de navigatie en buitenland training verder opgepakt wordt. Tevens wordt de basis gelegd voor de instrument training.

Kunstvlieg cursus (Aerobatics)

Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij onze website van Aerobatic.nl, daar vindt u alles over deze bijzondere tak van luchtsport!


Theorie opleiding

Voordat u aan het praktijk examen kunt beginnen moet u in het bezit zijn van een theorie examen en een geldige medische verklaring.

Lees verder 


PPL - LAPL-SEP
 • Het zelfstandig besturen van een vliegtuig
 • Alle controles en procedures
 • Vluchtvoorbereiding
 • Circuit- en noodprocedures
 • Het aanvliegen van onbekende vliegvelden
 • Het gedrag op deze vliegvelden en de lokale procedures
 • Overland (navigatie) ervaring

Aanvullingen
 • Uitbreiding vliegvaardigheid in Nederland
 • Vaardigheid naar en in het buitenland vliegen
 • Basis instrument vliegen

Uren MLA-SEP en LAPL/ PPL-SEP

Links naar wet- en regelgeving

Ververs de pagina voor een update.


Onze vloot
General Aviation Aircraft

Wij beschikken over zowel Micro Light Aeroplanes als General Aviation luchtvaartuigen voor de opleiding als verhuur.

Lees verder 

Introductievlucht
Rondvluchten

Leuk als cadeau of voor een familiefeest! Een introductievlucht is een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen.

Lees verder 

Nieuwe solist!
nieuwe solist

Links, Marco, onze nieuwste solist voor zijn RPL.
Rechts, John, zijn instructeur. Gefeliciteerd!